Swettenham House
斯特汉别墅

Singapore新加坡 Private Residence私人住宅 625.33 M² Architecture建筑设计 2005-2007

‘Boomerang House’ sits on an awkwardly structured site in Singapore. The bow-shaped site encompasses a storm water drain that forms the base of a valley cutting the site into two. We sought to transform the awkward site to a useable level of comfort, and in addition, the client emphasised the desire for a home that would facilitate entertaining and hosting outdoor pool parties. This shaped a transparent home that could be fully opened up to embrace the mild weather, especially enjoyable in the evenings.

The structural concept was a two-storey composite frame enveloping a corner of the site. The frame spans the valley to bridge both sides of the site together, connecting between functions and between the private and more open, public spaces. The outdoor flows through the house at this alley point. The structure forms two decks and two separate pools, one for swimming and the other a large pond for exotic tropical fish. The guestroom requiring privacy from other functions is placed on an independent wing overlooking the fish pool.

The levels are connected through a twisting sculptural staircase which works its way to a garden roof terrace. The grassed-over roof terrace provides function space and is unshielded visual pleasure to the surrounding suburb with overlooking houses. Compared to a conventional concreted roof slab, the garden roof prevents high heat gain.

被称为“回旋镖之家”的Swettenham House坐落于新加坡一片地形复杂的土地上,呈弓形的场地中有一条位于山谷底部的雨水沟,把场地一分为二。我们试图将凹凸不平的场地改变成宜居的空间,同时满足客户在居所招待宾客和举行池畔户外派对的愿望。有鉴于这些背景,我们塑造出一座透明度极高的房子,适合在天气温和的日子将窗户全面打开,以享受清风送爽的晚上。

房子的结构概念是坐落于场地边缘一角的组合框架,两层楼高的框架横跨山谷,连接场地的两边,也联系上各种功能和私人及比较开放的公共空间。户外空间在连接处的走廊流动,室外和室内的分隔线仿佛并不存在。房子的结构形成两个平台和两个独立的水池,一个是游泳池,另一个是饲养罕见热带鱼类的鱼池。我们把需要隐私度和远离其他功能的客房设置于鱼池旁的独立厢房内。

一道仿如雕塑的螺旋梯连接上房子的各楼层,直达屋顶平台的花园。铺上草皮的屋顶平台除了是一个适合举行活动的空间,也为周围的房屋提供了免费的景观享受。相较于传统的浇筑屋顶板,设有园林的屋顶有助于避免大量吸热。

more less
Swettenham House Swettenham House
more