China Registered Accountants Training Centre
注册会计中心

Shanghai, China中国上海 Educational Campus教育校区 50,000 M² Architecture, Interior Design建筑设计, 室内设计 1998

In the outskirts of Shanghai where apple orchards flourished in abundance is the site for a training centre for China-registered accountants. Preserving apple trees on the site edges to retain the memory of the site, the design intent was to create a contemporary architecture that reflected the times yet was rooted in traditional aesthetics and culture.

The site design is carved out in the form of a square inscribed within a circle, reflecting the ancient theory that “heaven is round and earth is square”. This form is drawn from the traditional Chinese cash coin, to symbolise the nature of the discipline studied within the campus grounds.

There are three zones of space: the first is a semi-public recreational zone aligned to the fronting canal; the second is the academic zone housed in the square; the third is aligned to a meandering creek behind the site containing staff and student residences.

The spatial arrangement is sequential; one enters through the moongate into a courtyard designed in the language of a Chinese garden. The courtyard is a large pool that serves as a heat sink to absorb the day’s heat. Other buildings are inspired by the Chinese garden – the library is a metaphor for the lotus, the student lounge the swimming carp and the auditorium and lecture halls like boulders or floating lanterns floating down the river.

The entrance lobby is designed as a formal space of institutional character. The floor is paved in granite in the pattern of the Chinese abacus, the traditional instrument of the accounting profession. By the reception counter is a contemporary Chinese screen that shields the entrance to the administrative wing.

Note: Project designed by Wong Chiu Man for Nikken Sekkei International

中国注册会计师培训中心的场地位于上海市郊的一个苹果园区。项目的设计主张是创造一座现代建筑物,在反映出时代感的同时,蕴藏传统美学观和文化。为唤醒人民对场地的回忆,场地边缘上的原有苹果树得以保存。在场地规划方面,为表达“天圆地方” 的古老信念,场地设计以在圆圈内的正方形为核心,形态也就像是中国古代的铜钱一样,象征着会计专业的学科性质。

校园空间可被分为三个区域:第一个是与前方的运河并排而列的半公共休闲区;第二个是在广场上的教学区;第三个是沿着场地后方的蜿蜒小溪而建的职员及学生宿舍。

在这里,空间以顺序的方式排列。首先,我们从月洞门进入运用了中式园林建筑语言的庭院。庭院里有一个大型的水池,吸收热空气,帮助散热。中式园林同时启发着其他的建筑物设计:图书馆隐喻着荷花,学生休息室象征着水中的鲤鱼,而礼堂和讲堂则代表着河中漂砾或顺流而下的水灯。
入口大厅被设计成具有机构特征的正规空间。地板以花岗岩铺设而成,呈现出算盘的图案,向这个会计专业常用的传统工具致意。接待处旁边的现代中式屏风发挥着遮挡保护的作用,避免访问者能够在入口处直视行政大楼。

注:项目由黄超文代表日建设计国际有限公司设计

more less
China Registered Accountants Training Centre China Registered Accountants Training Centre
more